Laatste aanpassing - Laatste aanpassing - Laatste aanpassing - Laatste aanpassing - Laatste aanpassing


 

We moesten doen wat we hadden beloofd
als het lijden daar was en te veel om te dragen
We hebben de keuze moeten maken
waarvan we nooit zullen weten of deze goed is
maar het enige wat we konden

Je hebt zo veel gegeven
we hebben je lief gehad

Je hebt de wolven horen huilen
en we hebben je laten gaan


 


           (Klik op de foto voor een vergroting...)


 


23 november 2008
We hebben de pagina waarop Satoe's ziekte wordt beschreven aangevuld met informatie van de laatste weken.
Wat echter niet vergeten mag worden is dat we ook heel erg veel plezier hebben gehad met Satoe: een ontzettend vrolijk, nieuwsgierig en liefdevol hondje waar we erg veel van hebben gehouden.

Satoe is op donderdag 18 september door het Dierencrematorium Naarden opgehaald bij de afdeling Pathologie van de Universiteitskliniek in Utrecht en op ons verzoek individueel gecremeerd.
Op 30 september hebben we haar as opgehaald.

Op 20 oktober horen we het volgende van Quirine Stassen:

Beste Han en Nynke,

Het duurt erg lang, maar er is een voorlopige uitslag van de sectie van Satoe.

Conclusie: multifocaal degeneratieve haarden met demyelinisatie, gliose en gering axondegeneratie bilateraal symmetrisch in cervicaal en lumbaal ruggenmerg, medulla oblongata, cerebellum en hersenstam, mogelijk passend bij Leukoencephalomyelopathie (LEM), beschreven bij de Leonberger. Aanvullende kleuringen (Luxol Fast Blue in combinatie met H&E, gemodificeerde Marsland, Toluidineblauw) volgen.

Er zijn afwijkingen gezien in het ruggenmerg van de hals en het lendenengebied, kleine hersenen en de hersenstam. In deze gebieden was (een deel van) de witte isolerende stof (myeline) die om zenuwcellen hoort te zitten verdwenen en was er spreke van verval van zenuwcellen. Omdat de pathologen nog een aantal aanvullende kleuringen willen doen en deze coupes willen vergelijiken met die van Knuf duurt het lang voordat er een definitieve uitslag is. Zodra ik meer weet horen jullie het meteen.

Ik heb net al jullie mailtjes nog eens doorgelezen, wat een beetje droevig was omdat er mailtjes bijzaten van de tijd dat het nog (redelijk) goed ging met Satoe. Nogmaals hartelijk dank voor alle moeite die jullie hebben gedaan om bloedmonsters en informatie te verzamelen. Ik heb vanaf volgende week onderzoekstijd en ga dan met onze geneticus overleggen of we er al mee aan de slag kunnen.

Hartelijke groet,
Quirine Stassen

Alle filmpjes zijn gemonteerd. We hebben de laatste weken van haar leven heel veel opnames gemaakt. Vooral voor ons zelf, maar ook omdat we hopen dat het - op welke manier dan ook - kan helpen bij herkenning van LEM(P).

Wat echter niet vergeten mag worden is dat een aantal verschijnselen ook andere oorzaken kunnen hebben zoals een nek-hernia of polyneuropathie (PN). Daarom willen we iedereen ook zeker aanraden contact op te nemen met de eigen dierenarts om - eventueel na doorverwijzing - de juiste diagnose te kunnen stellen!

Het laatste filmpje is niet altijd even makkelijk om naar te kijken.
Besef wel dat we voor de herkenning zoveel mogelijk "rot"beelden hebben gebruikt, maar dat er gelukkig ook nog heel veel fijne momenten met Satoe zijn geweest.
Vooral dat laatste heeft de keuze voor het moment van inslapen ook zo moeilijk gemaakt…

Groeten,
Nynke, Han en Djoeka


Laatste aanpassing:
22 december 2008: De officiële uitslag van satoe's autopsie